Sunday, December 20, 2009

Til pårørende og venner af voldramte

**** Denne informationer er kun for den allerførste reaktion. Det er af meget stor betydning at finde så snart som muligt en kontinuerlig terapi hos en terapeut/ rådgiver/ psykolog som er uddannet i traumeterapi.****


Denne information blev stillet til rådighed af en terapeut som er specialiseret i behandling af psykologiske effekter i sammenhæng med seksuel og andet misbrug ved voksne og børn, og som har samlet erfaringer i over 20 års arbejde på området.

Alle informationer som findes her er ud fra denne blog eller fra tilføjelser denne person har givet på andre steder i dette forum.


Det her er en liste af første reaktioner overfor personer som blev psykologisk skadet af overgreb, seksuel misbrug, tortur eller af at komme i fængsel. Under ingen omstændigheder erstatter listen professionel hjælp. Informationerne stiles til venner og pårørende af overlevende fra disse slags vold, der blev løsladt fra iranske fængsler i disse dage.

Informationerne mås fri videre befordre. Det er vigtig ikke at tilføje noget. Som min terapeut-ven forsikrede mig , kunne uhensigtsmæssige indgreb af personer uden tilstrækkelig uddannelse og erfaringer skader men end de gavner.

Ud af mine erfaringer som krigsveteran og som vidner og deltager her i de sidste to måneder er jeg fuldstændig enig.

Informationerne skal være en hjælp til pårørende og venner som ellers ikke kender noget til emnet. Husk at voldtægt er meget stigmatiseret i regionen af den Persiske golf og ofre fordømmes oftere end voldtægtsforbrydere.

Oversættelser til alle sprog er meget velkomne.

(… ) Nogle kommentar ang. det der skete den dag OP blev oprettet og som ikke berører emnet opføres ikke.

Rækkefølgen af handlinger i tilfælde af emotionel trauma i følge misbrug

1. Det er helt ok hvis man føler sig numb (følelsesløs) eller har skiftende stemninger . Vigtig er at det ikke kritiseres, hverken af familien eller af vennerne . Når overlevende giver indtrykket af at være i faren af at dræbe sig selv eller andre skal professionel hjælp søges omgående!

2. Overlevende har stor brug for fornemmelsen af ikke være alene men have pårørende og venner som støtte omkring sig.

3. En af de psykologiske skader voldtægt, tortur og/eller trauma medfører er mangel af styr på sit eget liv. Overlevende skal derfor tillades at gøre så meget selvstændig som de formår. Lyd til dem, når de orker at fortælle om deres oplevelser, men tving ikke informationerne frem. Sådan kan de lade angsten bag sig og følelsen af at have styr på sit eget liv forstærkes.

4. Omgående professionel hjælp af en person uddannet og trænet i at hjælpe overlevende er absolut nødvendigt. Jo snarer behandlingen begynder, jo mindre svær bliver langtidseffekterne. Ved fysisk eller seksuel misbrug er hjælpen af en læge uomgængeligt nødvendig.

5. Pas på om overlevende viser den såkaldte masking, et tomt og bort rettet udtryk i ansigtet. Det henviser til flashbacks eller til dissociation, hvor man er i stand til at tale og handle men er skillet fra nuet. Sker sådan en masking, hjælper det følgende til at holde vedrørende personer i „her og nuet“:

- Gentagelsen af betydningsfulde ord, fx ”sikker” og ”hjemme”

- Blide berøringer, hvis personen tillader at blive berørt uden at reagere negativt.

- At holde øjnekontakt.

6. Hvis personen oplever mareridt eller går i søvne , prøv forsigtig af få den i sengen igen. Hold øjne med personen og pas på at den ikke bliver såret.

7. Det kan ske at en person føler sig helt fint og har ingen symptomer i op til 6-12 måneder efter den sidste misbrugsoplevelse men helt pludselig udvikler symptomer, fx at græde, søvnløshed, angst- eller panikattakker. Det er en af de grunde hvorfor det er nødvendigt at få omgående professionel hjælp, fordi den kan forhindre at symptomer udvikler sig.

8. Ofte er tankerne og følelserne i forbindelsen med misbruget så stærk at de ikke kan udtales. Overlevende har gavn af at udtrykke deres følelser ved at male, at tegne, at skrive, at læse poesi, at formgive eller ved andre kreative handlinger. Det hjælper også med at øge fornemmelsen af at have styr på sit eget liv .

9. Det er muligt at overlevende undgår følelsesmæssigt kontakt med familien eller vennerne og fjerner sig fra sig selv. Denne overlevelsesmekanisme giver dem tid til rekreationen. Vær nærværende, men respekter deres privatsfære. Sid sammen stil og rolig, spis sammen, gå tur sammen. Det skaber fornemmelsen af tryghed og tilhørsforhold for de overlevende.

10. Husk at de ikke længere er ofre når de slap levende ud af misbrugssituationen. De er overlevende på rekreation efter en misbrug. Undgå medynk, men vis beundring for deres styrke, mod og kreativitet, som de brugte for at overleve misbrugen.

11. Undgå at snakke om dine egne forestillinger om det hvad der skal ske med forbryderen. De overlevendes fornemmelse af at have styr på sit eget liv øges, hvis de selv bestemmer hvad der skal ske med forbryderne.

12. Der findes adskillige måder at kalde erindringer af misbruget frem. Det kunne være lyde, lugte, bevægelser eller bestemte ting de ser i et særligt øjeblik. Flashbacks og dissociationer opstår på denne måde. Overlevende skal undgå ting/ situationer som kalder erindringer frem indtil en professionel hjælpende person er i stand til at hjælpe dem til at være desensibiliseret overfor dem.

13. Hjælper, venner og pårørende skal undlade at skabe projektioner af deres egne følelser. Fx.: Overlevende beretter at de nærmest blev slået ihjel med en stok. Pårørendes respons: „Du gik der sikkert amok over det.“ FORKERT. Den hjælpende kan ikke vide hvordan personen følte. Det fratager den overlevende retten til selv at bestemme, hvad de vil føle. Og de er eventuel ikke i stand til at tåle følelserne.

En hjælpende reaktion: „Hvad følte du når det skete?“ Den som spørger skal være

parat til at acceptere den overlevendes svar.

* Når mennesker bliver misbrugt eller fængslet i et stykke tid, udvikler de tit det såkaldte Stockholm Syndrom. Den er en overlevelsesmekanisme som skaber en

positiv emotionel relation til forbryderen. Pga. de involverete tanker og følelser er

det nødvendig at søge professionel hjælp til at overkomme Stockholm Sydromet.

14. Rutiner, strukturer og at holde tingene forudsigelige er meget vigtig for at komme af med rædsel, frygt, angst og det uforudsigelige som kommer sammen med traumet.

15. At være med i en professionel ledet gruppe sammen med mennesker som har haft lignende oplevelser hjælper meget til at formindske følelsen af isolation og når fornemmelser af skam og skyld optræder.

16. Pårørende, venner og hjælper udvikler tit et sekundært traume med lignende emotionelle symptomer som de personer der selv har oplevet misbruget (det gælder i sær børn af forældre med traume). Professionel hjælp og støttegrupper hjælper også her.

Særlige overvejelser ang. børn


1. Seksuel misbrugte børn er særligt sårbare, fordi de ikke var kommet i kontakt med seksualiteten på forhånd. En samtale om „tilladte og ikke tilladte“ berøringer hjælper til at holde private områder private.

2. Mens de leger viser børn ofte hvad de ikke forstår. Kammeraterne skal forhindre at misbrugte børn med traume leger misbrugssituationen. Det er meget vigtigt at børnene udvikler hensigtsmæssige interaktionsevner i forhold til andre børn sammen med professionel hjælp specialiseret i traumeterapi.

3. Børn plejer ikke at være i stand til at sætte ord på det de oplevede. Giv dem mulighed til at lege sig frem ved hjælp af tegninger, malinger eller legetøj , så de få udtrykket deres oplevelser og følelser fuld ud.

4. Støt barnet i at finde en person det har tillit til når han/hun føler sig utrygt. Det kunne være af hjælp når barnet hele tiden har et billede eller en genstand som minder om den tillitsperson med sig. Det samme gælder for dukker, kæledyr eller action figurer.

En misbrugsoverlevendes allervigtigste støtte består i

- at man tror på hvad han/hun fortæller om sine oplevelser.

**** Denne informationer er kun for den allerførste reaktion. Det er af meget stor betydning at finde en kontinuerlig terapi hos en terapeut/ rådgiver/ psykolog som er uddannet i traumeterapi så snart som muligt.***



Oversat med hjælp af Erk

No comments:

Post a Comment